Hoe kunnen we helpen?

Hoe verhuis ik mijn WordPress website?

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Bij het verhuizen van een website komt het een en ander kijken. Je website bestaat uit een aantal elementen die dankzij je domeinnaam te bereiken zijn als de website. Wanneer je enkel het domein verhuist gaat de website niet mee, hiervoor dien je de bestanden en de database ook mee te verhuizen. In dit artikel bespreken we hoe je dit het best kunt doen met een WordPress website.

WordPress.com en WordPress.org

Het eerste waar je mogelijk tegen aanloopt is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Zonder het heel ingewikkeld te maken is het verschil tussen de twee best simpel:

  • WordPress.com: Staat gehost bij de makers van WordPress zelf, er is geen installatie nodig en er is geen toegang tot de databases en bestanden. Zo simpel als maar mogelijk is.
  • WordPress.org: Staat niet bij de makers van WordPress gehost maar bij een host naar keuze, dit noemt men ook wel Selfhosted WordPress. De installatie hiervan is zelf uitgevoerd en over het algemeen is er ook toegang tot de databases en bestanden.

Indien je website bij een Webhosting partij gehost wordt, WordPress.org dus, dan is enkel toegang tot de bestanden en databases nodig om je website 1 op 1 over te kunnen zetten. Hoe je dit kunt doen leggen we verderop in het artikel uit.

Indien je website momenteel bij WordPress.com staat betekent dit dat het verhuizen van je website ontzettend lastig is. Er is immers toegang tot de database en bestanden nodig om alles goed 1 op1 te kunnen overzetten. Wel is het mogelijk om je website que tekst te exporteren en dit in een .org installatie te importeren, maar je opmaak (thema) e.d. moet je helemaal opnieuw inrichten.

Let op: Het verhuizen van WordPress.com websites bespreken we niet in dit artikel, omdat WordPress.com geen installatie van plugins van derden toestaat.

Duplicator

Duplicator logo

Duplicator – WordPress Migration Plugin, verder Duplicator genoemd is een WordPress plugin gericht op het verhuizen van je WordPress website naar een andere server of account. Zo kun je met deze plugin je hele WordPress website inclusief het beheerpanel over zetten naar je cPanel account bij ons maar ook naar een andere partij. Wat hiervoor vereist is is toegang tot het beheer panel van je huidige WordPress website om de plugin te installeren en in te stellen. De plugin zal een scan maken van je website en alles inpakken om over te zetten naar de nieuwe locatie.

Een klein aantal functies van Duplicator zijn:

  • Verplaats, migreer of kloon een WordPress-site tussen domeinen of hosts zonder downtime
  • Zet een live-site om naar je localhost voor ontwikkeling
  • Breng een WordPress website over van de ene host naar de andere
  • Maak handmatig een back-up van een WordPress website of delen van een site
  • Dupliceer een live-site naar een staging omgeving of andersom
  • Bundel een hele WordPress-site voor eenvoudig hergebruik naar andere domeinen of websites
  • Voer een volledige WordPress migratie uit zonder te worstelen met sql-scripts voor importeren / exporteren

Voor het gebruik van Duplicator raden we de QuickStart handleiding Duplicator van de makers aan, deze legt tot in de details uit hoe je te werk moet gaan.

Handmatig overzetten

Voor het handmatig overzetten heb je toegang nodig tot het bestandsbeheer of de FTP van je huidige host van je website. Ook heb je toegang nodig tot de databases of in elk geval de mogelijkheid om deze te exporteren. Hoe je dit kunt doen verschilt per host en kun je dus het beste daar navragen. Ook heb je bij ons toegang nodig tot de bestanden en databases. In de onderstaande stappen leggen we uit hoe je alles stap voor stap over kan zetten.

Houd er rekening mee dat dat het aanbrengen van wijzigingen bij je oude host geheel op eigen verantwoordelijkheid is. Op het zelf verhuizen van je website geven wij inhoudelijk in principe geen ondersteuning, we hebben de stappen daarom zo uitgebreid mogelijk omschreven. Mocht je er onverhoopt toch zelf niet uitkomen dan kun je ook gebruik maken van onze verhuisservice. Je vermeld daarbij volgende zaken:

Site naam:

Omschrijving website:

Domeinnaam:

Stappenplan exporteren

Let op! Omdat het per host verschilt hoe je bij de databases en bestanden kunt komen omschrijven we de volgende stappen zoals dit bij Loungeweb in cPanel gaat. Je kunt het beste je huidige host vragen hoe het bij deze host werkt, als dit afwijkt van de cPanel methode die we hier beschrijven.

Stap 1) Login op cPanel en klik op Bestandsbeheer.

Bestandsbeheer cPanel

Stap 2) Navigeer naar de map waar de bestanden van je WordPress installatie instaan, bij cPanel is dit voor het hoofddomein de public_html. Dubbelklik hierop om deze te openen.

public_html bestandsbeheer

Stap 3) Klik rechtsbovenin op de taakbalk op Instellingen, en schakel vervolgens het vinkje voor Verborgen bestanden tonen (dotfiles) in als deze nog niet ingeschakeld is en klik op Save.

Instellingen

Stap 4) Selecteer alle bestanden en klik rechtsbovenin op de taakbalk op Comprimeren.

Comprimeren

Stap 5) Bij het scherm wat nu opent selecteer je Zip-archief gevolgd door de knop Compress File(s), de server zal alle bestanden nu in 1 groot .zip archief zetten. Eventueel kun je voor je het comprimeren start onderaan in het scherm een andere bestandsnaam opgeven.

Bestand comprimeren opties
Comprimeren voortgang

Stap 6) Selecteer het net aangemaakte zip bestand, in dit voorbeeld is dat wp-admin.zip, en klik op Downloaden. Download het bestand naar een map op je computer die je makkelijk terug kunt vinden.

Downloaden bestand

Stap 7) Tussen de bestanden die je gedownload hebt vind je de wp-config.php. Hierin vind je een aantal regels die er ongeveer als volgt uitzien:

/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'voorbeeld_wordpress');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'voorbeeld_wordpress');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'voorbeeld123');

Stap 8) Ga naar het beginscherm in cPanel en klik op phpMyAdmin.

phpMyAdmin cPanel

Stap 9) Selecteer in linker kolom de database die dezelfde naam heeft als die uit je wp-config.php. In het voorbeeld hierboven heet de database voorbeeld_wordpress.

phpMyAdmin databases

Stap 10) Nu je de database hebt geselecteerd klik je bovenin het scherm op de knop Exporteren.

Exporteren

Stap 11) Exporteer de database als .sql bestand met de Export methode Snel. Sla het bestand op op je computer en bewaar deze in een map waar je het bestand gemakkelijk terug kan vinden.

Export methode

Stap 12) Gefeliciteerd! Je hebt nu de bestanden en databases lokaal op je computer opgeslagen en bent klaar om de website op de nieuwe locatie te uploaden.

Stappenplan importeren – De bestanden

Wanneer je alle bestanden en de database van je huidige host hebt verzameld en lokaal hebt opgeslagen kun je van start om het op de nieuwe server te uploaden. Het uploaden van de bestanden zullen we in de onderstaande stappen via het bestandsbeheer in cPanel doen, dit werkt het beste als je de bestanden in een zip archief hebt zitten. Uiteraard kun je deze stappen ook via FTP uitvoeren als dat je voorkeur heeft. Als het .zip bestand te groot is voor het uploaden in Bestandsbeheer is een oplossing ook om FTP te gebruiken.

Lees ookHoe log ik in via FTP met FileZilla?

Stap 1) Log in op cPanel en klik op Bestandsbeheer.

Bestandsbeheer cPanel

Stap 2) Navigeer naar de map waar de bestanden van je WordPress installatie in staan, bij cPanel is dit voor het hoofddomein de public_html map. Dubbelklik hierop om deze te openen. Gaat het om een extra domein dan dien je de niet de public_html te openen maar de bijbehorende map van dit extra domein.

public_html bestandsbeheer

Stap 3) Klik rechtsbovenin op de taakbalk op de knop Uploaden.

Uploaden knop

Stap 4) Je ziet nu het upload scherm hier kies je het zip archief wat je eerder gedownload hebt bij je oude host. Je kunt deze ook vanuit het bestandsbeheer op je computer naar dit scherm verslepen (drag & drop). Het kan even duren voordat je bestand geüpload is.

Upload scherm
Upload voortgang

Stap 5) Nadat het uploaden is voltooid, kan je dit venster sluiten en terugkeren naar het bestandsbeheer. Hier selecteer je het geüploade zip archief en klik je rechtsboven in de taakbalk op Extraheren.

Extraheren knop

Stap 6) Je krijgt nu het opties scherm voor het uitpakken (extraheren) van het zip archief, omdat je het bestand al in de juiste map geplaatst hebt, kan je het pad laten voor wat het is en klik je op Extract File(s).

Extraheren opties

Stap 7) Selecteer uit de zojuist uitgepakte bestanden het bestand wp-config.php, dit bestand bevat de basisconfiguratie van de website, waaronder welke database gebruikt moet worden.

wp-config.php bestand

Stap 8) Klik nu rechtsboven in de taakbalk op Bewerken om de wp-config.php in de tekstverwerker van het bestandsbeheer te openen.

Berwerken knop

Stap 9) Je krijgt nu eerst een melding over codering, deze mag je negeren door te klikken op Edit.

Berwerking coderingsmelding

Stap 10) Ga nu op zoek naar het gedeelte wat over de databasedatabase gebruikerdatabase wachtwoord en de hostname gaat.

wp-config.php database instellingen

Stap 11) Laat dit scherm nu open staan en ga in het andere tabblad terug naar het overzicht in cPanel waar alle functies te zien zijn (het scherm wat je ziet wanneer je inlogt). Klik hier op MySQL®-databases.

MySQL-Databases knop

Stap 12) Bovenin de pagina kun je een nieuwe database aanmaken, voer een database naam in die nog niet bestaat en klik op Database maken. In dit voorbeeld noemen we de database neostrada_wordpress, de gebruiker neostrada is in dit voorbeeld de cPanel gebruikersnaam en maakt daarom altijd deel uit van de databasenaam. Na het aanmaken krijg je melding dat het gelukt is en kun je terug naar de MySQL-databases pagina.

Nieuwe database maken

Stap 13) Ga naar de sectie van MySQL-gebruiker waar je een nieuwe gebruiker kunt toevoegen. Vul bij de gebruikersnaam een naam in, hetzelfde principe als bij de database. Voor het gemak gebruiken we dezelfde naam voor de gebruiker als dat we bij de database deden.

MySQL gebruiker toevoegen

Stap 14) Klik nu op de knop Wachtwoordgenerator om een veilig wachtwoord voor de databasegebruiker aan te maken.

Wachtwoordgenerator knop

Stap 15) Genereer een willekeurig wachtwoord en kopieer deze naar een veilige plaats. Plaats hierna een vinkje bij Ik heb dit wachtwoord gekopieerd naar een veilige plaats en klik op Wachtwoord gebruiken.

Wachtwoordgenerator

Stap 16) Het wachtwoord wordt automatisch ingevuld voor je, klik op Gebruiker maken.

Gebruiker maken knop

Stap 17) Nu de gebruiker is gemaakt gaan we hem koppelen aan de database zodat je website straks via de gebruiker bij de gegevens in je database kan komen. Selecteer de net aangemaakte gebruiker en database en klik op Toevoegen.

Gebruiker aan database toevoegen

Stap 18) Om de gebruiker toegang tot de database te geven heeft deze rechten nodig, voor WordPress ken je alle rechten toe en klik je op Wijzigingen aanbrengen om dit toe te passen.

Gebruikersrechten beheren

Stap 19) Ga nu weer naar het tabblad waarin je de wp-config.php tekstverwerker open hebt staan. Wijzig hier de database naamgebruiker en het wachtwoord naar de gegevens die je bij de vorige stappen bij MySQL-databases hebt aangemaakt en klik op Wijzigingen opslaan.

wp-config.php aangepaste db waardes
Wijzigingen opslaan knop

Stappenplan importeren – De database

Wanneer je alle bestanden over hebt gezet naar de nieuwe server kun je van start gaan met het importeren van de database export. Dit is het .sql bestand wat je bij de oude host geexporteerd hebt. Voorafgaand aan dit stappenplan hebben we bij de vorige stappen al de nodige voorbereidingen gedaan. Mocht je het stappenplan voor het importeren van de bestanden niet hebben doorlopen raden we je aan om eerst stap 11 t/m 18 uit te voeren voor je verder gaat met dit stappenplan voor de database.

Let op: Als je geëxporteerde database groter is dan 50MiB zal deze niet via de onderstaande stappen geïmporteerd kunnen worden. Je dient deze dan via SSH te importeren, hoe dit werkt lees je in het artikel Hoe upload ik een database via SSH?

Stap 1) Login op cPanel en klik op phpMyAdmin.

phpMyAdmin knop

Stap 2) Selecteer in linker kolom de database die dezelfde naam heeft als die uit je wp-config.php. In het voorbeeld van hierboven heet de database neostrada_wordpress.

phpMyAdmin db overzicht

Stap 3) Nu je de database hebt geselecteerd klik je bovenin het scherm op de knop Importeren.

Importeren knop

Stap 4) In het Importeren in database overzicht wat je nu krijgt klik je op Bladeren en selecteer je je .sql database bestand op je computer. Laat de instelling op de standaard waardes en klik op Starten, het kan afhankelijk van de grootte even duren voordat de import klaar is.

Importeren in database

Stap 5) Gefeliciteerd, je hebt nu de database succesvol geïmporteerd. Als je alle stappen gevolgt hebt is het verhuizen van je website nu voltooid! Je kunt eventueel nog je hosts bestand aanpassen om te controleren hoe de website er uit ziet op de nieuwe server en of alles in orde is.

Lees ookHoe pas ik mijn hosts file aan?

Inhoudsopgave